Istanbul (fost Constantinopol, fost Bizanţ) este cel mai mare oraş al Turciei. Singurul oraş din lume ce se intinde pe malurile a două continente, Europa şi Asia, Istanbulul are o populaţie de aproximativ 17.5 milioane de locuitori. Oraşul a fost întemeiat de împăratul roman Constantin cel Mare, pe locul fostei colonii greceşti Bizanţ. Sub numele de Constantinopol, oraşul a servit drept capitală a Imperiului Bizantin pentru mai bine de un mileniu. În 1453, a fost cucerit de turci, iar ulterior, a devenit capitală a Imperiului Otoman. Abia la 28 martie 1930, numele oficial al oraşului a devenit Istanbul.
Oraşul vechi se află pe malul strâmtorii Bosfor, care separă Europa de Asia şi Marea Neagră - de Marea Marmara. În ziua de azi, oraşul este mult mai mare şi acoperă atât partea europeană, cât şi cea asiatică. Deşi nu mai este capitala Turciei, Istanbulul are o poziţie majoră în economia şi cultura ţării, fiind cel mai important centru de comerţ internaţional al Turciei.
Obiective turistice: Moscheia Albastra, construită între anii 1609-1616 pentru sultanul Ahmet I de către Mehmet Aga, unul din fii lui Sinan. In interior moscheea este decorată cu motive arăbeşti iar pereţii sunt acoperiţi de motive florale. Sfânta Sofia, lăcaş de cult bizantin terminat in 537 e.n. A fost catedrala vechiului oraş bizantin si transformată in moscheie dupa 1453, anul in care Constantinopolul este cucerit de otomani. Clădirea iniţiala a fost distrusa in 532 intr-un incendiu. Împăratul Iustinian I a ordonat reconstrucţia catedralei care s-a terminat în 537, cu toate că finisajele au continuat până în 563. Astfel Sfânta Sofia a devenit un loc de pelerinaj, şi a fost decorată cu aur, mozaicuri, candelabre de crisal şi picturi religioase faimoase pentru fineţea cu care au fost lucrate. Ea a fost transformată în catedrală catolică de către primii cruciaţi din 1204, a devenit apoi ortodoxă în 1261. În 1453, Sfânta Sofia a fost transformată în moschee, i s-au adăugat minarete, aurul a fost furat, mozaicurile au fost acoperite cu ciment. A funcţionat ca moschee până în 1930, iar în 1935 a devenit muzeu. Palatul Topkapi a fost reşedinţa sultanilor din anii 1465-1853. Complexul de clădiri care alcătuieşte Palatul Topkapi îşi ia numele de la “Poarta tunului”, care se găseste pe malul Bosforului, poarta pe care sultanul ieşea din gradina palatului si se putea plimba pe Bosfor. Construcţia a început în 1459 din ordinul sultanului Mehmet II, cuceritorul Constantinopolului. In 1853, curtea regala a fost mutata la Palatul Dolmabahçe. Dupa ce a servit ca harem pâna in 1909, palatul a fost declarat muzeu in 1924. Topkapi a fost reşedinţa sultanului, a guvernului si trupelor de elită ale imperiului. Clădirile Palatului includ Şcoala Otomană, Divanul, Haremul. Printre exponate se gasesc armuri, arme, bijuterii, haine scumpe, cel mai mare diamant din lume, trăsuri, tacâmuri, mobilă scumpă.Palatul Dolmabahçe a fost reşedinţa sultanilor dupa 1853. Printre exponate se numară unul dintre cele mai mai candelabre din lume (de 4 tone), mobilă încrustată cu fildeş, picturi foarte valoroase, covoare persane, colecţii de arme si armuri, bijuterii. Podul Galata peste Bosfor - face legatura intre Asia si Europa. Cea mai veche institutie de invatamant superior din Istanbul este Universitatea (1453).
Circuit 5 zile, Istanbul-Metropola celor 7 Coline
Date de plecare 2023: 22.02, 29.03, 31.05.
Hotel BARON este un hotel de patru stele. Toate atracţiile istorice şi monumentele sunt la o distanţă mica de mers pe jos, cum ar fi: Grand Bazaar, Moscheea Albastră, Hagia Sophia, Palatul Topkapi, Turnul Beyazit, Universitatea din Istanbul, Bisericile armene şi ortodoxe.
Hotel HOLIDAY INN este o alegere ideală pentru un gust de lux, de vacanţă de 5 stele în Istanbul. În cadrul hotelului există o mulţime de facilitati care vor face şederea placuta. Toate atracţiile istorice şi monumentele sunt la o distanţă mica de mers pe jos, cum ar fi: Grand Bazaar, Moscheea Albastră, Hagia Sophia, Palatul Topkapi, Turnul Beyazit, Universitatea din Istanbul, Bisericile armene şi ortodoxe.
Hotel NANDA ofera oaspeților servicii de inalta calitate, facilități și servicii excelente, care să asigure nevoile fiecărui tip de musafir, este departe de stresul vieții de oraș, într-un mediu liniștit. Acest hotel frumos proiectat se bucură de un stil arhitectural atractiv, permițându-i să se amestece perfect cu împrejurimile sale culturale bogate.
Hotel OSKAR este un hotel de familie recent renovat. Toate atracţiile istorice şi monumentele sunt la o distanţă mica de mers pe jos, cum ar fi: Grand Bazaar, Moscheea Albastră, Hagia Sophia, Palatul Topkapi, Turnul Beyazit, Universitatea din Istanbul, Bisericile armene şi ortodoxe.
Hotel SURMELI este aproape de Ali Sami Yen Stadium şi Kanyon Mall, în apropiere de Bosphurus Bridge şi Piaţa Taksim. Surmeli Hotel Istanbul are o piscină în aer liber, o baie de aburi, o saună şi fitness, camere de masaj şi tratament, un salon de coafura.
Hotel TITANIC PORT este conceput pentru a răspunde aşteptărilor oamenilor de afaceri si intrat în funcţiune în martie 2009, cu camere distinctive şi elegante, 8 săli de conferinta dotate cu echipamente de ultima generatie, o sală de dans, bar pe acoperiş cu un peisaj magnific, restaurant a-la-carte care ofera bucatarie traditionala turca si internationala, Wellness & centru Spa, stabilite pe o suprafata de 5.500 mp.
Hotel ZURICH este cel mai cunoscut hotel al zonei si este renovat elegant atat in interior cat si exterior în 2010.