Dacă citiţi această pagină, atunci se pare că ai un motiv de a veni la Sofia. Oricare ar fi motivul, Sofia este un loc grozav pentru a vizita şi vă oferi o mulţime de surprize şi momente de neuitat. Aveţi posibilitatea să mergeţi la ski dimineaţa, de participa la întâlniri de afaceri si după-amiaza la cina la un restaurant elegant, iar seara sa va bucurati de compania prietenilor cântând şi dansând într-un club de muzica live.
Capitala: Sofia. Suprafata: 111 mii km2. Limba: bulgara. Moneda: leva bulgara (BGN). Populatia: 7,8 mln locuitori. Ora locala: EET (ca si in RO). Orase principale: Sofia, Plovdiv, Varna, Burgas, Ruse, Stara Zagora, Pleven, Dobrich. Forma de guvernamant: republica. Densitatea populatiei: 70 locuitori/km2. Structura etnica: Bulgari – 85%, Turci – 9%, Rromi – 3%, Macedonieni – 3%. Prefic Telefonic: + 359. Unitati administrative: 28 regiuni (Blagoevgrad, Burgas, Dobrici, Gabrovo, Haskovo, Iambol, Kiustendil, Kârgeali, Loveci, Montana, Pazargik, Pernik, Plevna, Plovdiv, Razgrad, Ruse, Silistra, Sliven, Smolian, Sofia, Regiunea Sofia, Stara Zagora, Şumen, Târgovişte, Varna, Veliko Târnovo, Vidin, Vraţa). Situat in partea sudica a vaii Sofia, la poalele muntilor Vitosha si Lyulin, orasul Sofia a fost infiintat in sec. VIII-VII i.e.n. Tracii si ulterior romanii l-au numit Serdika; in perioada bizantina era cunoscut sub denumirea de Triaditza, pentru prima data sub bulgari sa se numeasca Sredetz, iar din sec. XV – Sofia. Deviza orasului, inscrisa pe blazonul oficial, este: ‘Creste, dar nu imbatraneste niciodata’.
Istoric: cel mai probabil, numele capitalei vine de la biserica Sf. Sofia, cea mai veche biserica ortodoxa rasariteana din oras. Numeroase legende ii nuanteaza istoria, edificiul de cult fiind construit in timpul domniei imparatului bizantin Iustinian, intre 527 si 565. Sub ocupatia musulmana, aceasta a functionat ca moschee, atasandu-i-se niste minarete. In timpul unor cutremure din sec. XIX, unul din minarete a fost complet distrus, iar moscheea a fost abandonata. Lucrarile de restaurare au inceput dupa 1900, iar in prezent Sf. Sofia este o biserica in cruce cu trei altare.
Locuri de vizitat in Sofia: se pot vizita numeroase monumente de arhitectura precum: Catedrala Alexander Nevsky, ce mai mare din Peninsula Balcanica si construita pentru a celebra victoria in Razboiul de Independenta (1877-1878), de sub jugul otoman; Teatrul National Ivan Vazov, Palatul Justitiei, biserica Sf. Gheorghe, cea mai veche din oras, Academia, Cinema Arena, Galeria Rafaela, care expune numeroase icoane ortodoxe bulgare, replici ale frescelor din manastiri. Tot la fel de interesante sunt: St. George Rotunda – cea mai veche cladire din Sofia, inclusa in lista patrimoniului mondial UNESCO, Biblioteca Nationala Chiril si Metodiu, care gazduieste cea mai mare colectie nationala de carte, fiind si cel mai vechi institut cultural bulgar; Institutele polonez, ungar, ceh, slovac, rusesc, Institutul cultural francez, italian, spaniol, german, Institutul pentru o Societate Deschisa. Orasul mai este cunoscut si pentru biserica Boyana, care a fost declarata sit cultural Unesco. In ceea ce priveste muzeele, va recomandam sa vizitati: Muzeul National de Istorie, unul din cele mai mari muzee istorice din Balcani pastrand peste 650 de monumente culturale, Muzeul Etnografic, cu peste 50,000 de exponate ilustrand viata si tradititiile bulgarilor sau Muzeul National de Arheologie, unul din cele mai vechi muzee din tara si unul din cele mai mari in Europa. De asemenea, in functie de preferinte puteti vizita si Muzeul Pamantului si al Omului, Muzeul National de Istorie Militara, Muzeul National Politehnic iar pentru iubitorii de arta, recomandam: Galeria de Arta Municipala, Galeria Nationala, Galeria Bulgara de Arta Europeana, precum si numeroase galerii private. Orasul dispune de numeroase parcuri, iar adesea turistii aleg excursiile in imprejurimi, pe muntele Vitosha, un loc excelent pentru relaxare. Sofia este un oras cu o viata de noapte spectaculoasa, dispunand de numeroase cluburi de noapte, baruri, puburi, cazonouri, mehane (taverne bulgaresti traditionale) si restaurante si, de asemenea, gazduieste numeroase concerte in aer liber. Numeroase productii cinematografice internationale s-au turnat pe strazile Sofiei. Bulevardul Vitosha – numit de catre bulgari si Vitoshka – este trecut al 22-lea pe lista strazilor comerciale cele mai scumpe din Europa, reprezentand o artera cu numeroase magazine de lux si expozitii ale designerilor celebri. Faptul ca orasul este situat la poalele muntelui Vitosha adauga un ingredient specific farmecului general al capitalei bulgare.
Hotel RODINA oferă o vedere magnifică vedere panoramică la centrul oraşului, precum şi "Vitosha" munţi.